Sokan tekintették meg a debreceni Kecskeméti János Tornacsarnokban a cívisvárosi egyetemi foci egyik nagy eseményét a Kozma és Buzánszky Kupa nagydöntőit, és nem is látogattak ki hiába, hiszen minden meccsen izzadtak a tenyerek, dúltak az indulatok és szép megmozdulások sorait produkálták a játékosok. Az eredményhirdetésen díjat adptt át Buzánszky Jenő, az Aranycsapat élő legendája, Kozma Mihály, az Magyar Labdarúgó Szövetség futsal-sportágfejlesztési igazgatója, Magyar Zoltán, a parlamenti- és a borász válogatott szövetségi kapitánya, Nagy Miklós, a Magyar Labdarúgó Játékvezetői Testület örökös és tiszteletbeli elnöke, valamint Dunai Antal, olimpiai arany- és ezüstérmes labdarúgó. Mindannyian Kulcsár Zsolt, a Debreceni Egyetem Hallgatói Kapcsolatok Igazgatóságának ügyvivő szakértője, illetve a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa ötletgazdája meghívását elfogadva érkeztek az eseményre.

 

Ellentétes félidők

 

A csütörtöki program a divízió III. fináléjával rajtolt el, ahol a Botláb FC és a Meztelen Diplomaták ’13 csapott össze. Az első félidőben a Diplomaták kihasználták fehérmezes ellenfelük kezdeti gyengélkedését és egy kapushibát követően megszerezték a vezetést. Azonban a válasz nem maradt el, hiszen a Botláb egy szép akció végén egalizált. Az egyenlítés ellenére a BFC még mindig zavarodottan játszott, amelyet az egyre nagyobb nyomást kifejtő Diplomaták kétszer is kihasználtak: 3-1. A fordulás után egy teljesen új Botláb FC lépett a pályára, hiszen a második játékrészre egyre jobban kezdték átvenni az irányítást, és sokkal összeszedettebben gurigáztak. A nyomásnak meg is lett az eredménye, miután először egy bombagóllal lefaragtak hátrányukból, majd a meccs lefújása előtt pár perccel egyenlítettek. Fölényüket viszont nem sikerült több találattal megpecsételniük, így 3-3-as eredmény után jöhettek a hatméteresek, amelynél a BFC csapatkapitányának remegett meg a lába az első lövésnél. A Meztelen Diplomaták nem hibáztak, így 3-1-es végeredménnyel ők lettek a divízió III. bajnokai.

Jó érzés, hogy felkerültünk a harmadosztály trónjára, igaz régi motoros vagyok és ez már a sokadik bajnokságom, de bármilyen kupát is szerez az ember az már egy fantasztikus dolog – mondta Nagy Tamás, a Diplomaták csapatkapitánya. –Az biztos, hogy egy osztállyal feljebb már több kell, így a következő félévre már próbálunk erősíteni pár emberrel, vannak is jelöltek, sőt, már pár edzőmeccsen is kipróbáltuk őket. A döntőben szerintem a div III. két legerősebb csapata csapott össze. Sajnos a második félidőben elcseréltük magunkat, és a bizonytalanabb embereket előrébb állítottuk, emellett az ellenfél pedig mindent egy lapra feltéve támadott, így tudtak egyenlíteni. Reméljük, a divízió II-ben tudjuk folytatni ezt a remek szereplést és minimum a legjobb nyolcig el tudunk jutni.

 

Két évet vártak

 

Két szezonon keresztül az A-MEN FC bitorolta a Kozma Kupa és a divízió I. trónját, ám a 2013/14-es őszi szezonban ez megváltozott, viszont a futsal finálé előtt még nem tudtuk, hogy a Lilla bár-Sportkomm FC két esztendő után újra elhódítja-e trófeát vagy az F.C. Strikaz először nyer-e a sorozat történetében. Mindkét gárda megfontoltan, óvatosan kezdte a mérkőzést, és nem akarta letámadni másikat. A vezetést a Sportkomm szerezte meg, miután egy kapufáról kipattanó lövést vágtak be az üres kapuba. A találat után egy kicsit leült a meccs és egyik csapat sem tudott fogást találni a másikon. Viszont egy szögletet követően az afrikai légiósok alkotta Strikaz egyenlíteni tudott a félidő végét jelző sípszó előtt. A második játékrészben már mindkét alakulat felpörgött és adok-kapok formájában szórták a gólokat. A Stikaznak sikerült megfordítania az állást egy bombagóllal, ám a Sportkomm nem roppant össze, hanem először egy védelmi hibát kihasználva, majd egy remek összjáték után 3-2-re fordított. A szép találatok sorozata tovább folytatódott, hiszen egy félpályás szabadrúgásgóllal ismét egálra hozta a találkozót az afrikai gárda, a végéhez közeledve pedig a fehérmezes Sportkomm ismét megszerezte a vezetést, amellyel úgy nézett ki, hogy 4-3-mal el fog dőlni az összecsapás. Viszont a Strikaz addig hajtott, tartotta a nyomást ellenfelén, mígnem az utolsó pillanatban szépen kipasszolgatták a védelmet és egyenlíteni tudtak. Végül itt is a büntetők döntöttek és a harmadik hatméteresig 2-2 volt az állás. Azonban míg a Sportkomm belőtte a soron következő pontrúgását, addig a Strikaz játékosának próbálkozását kivédte a kapus. 3-2-es végeredménnyel a Lilla bár-SKFC lett a Kozma Mihály Futsal Cup győztese, a legjobb játékos pedig Atai Imoh lett az ellenfél alakulatából.

Picit meglepődtünk az elején a kiírás miatt, mert azt hittük, hogy a középdöntő lesz majd a finálé is egyben, de ide már szinte teljes kerettel tudtunk jönni és meg is tudtuk nyerni – beszélt csapata sikeréről Sebestyén Zsolt, a SKFC csapatkapitánya. – A sikerünk annak is köszönhető, hogy mindannyian itt tudtunk lenni és most nem 7-3 lett az eredmény, hanem egy kicsit szorosabb lett a vége. Idén már nem ez az első alkalom, hogy büntetővel dől el egy meccsünk, hisz a Buzánszky elődöntőn is így jutottunk tovább. Korábban ez nem volt jellemző, hogy hatméteresekkel nyerjünk, de van egy jó kapusunk Bíró Tamás László személyében, aki idén nemcsak a döntőn mutatott be nagy bravúrokat. Az első félidőben egy kicsit kiegyenlítettebb volt a találkozó, a második játékrészben viszont úgy érzem, hogy inkább mi domináltunk. Amennyiben jövőre is lesz Kozma Kupa, el szeretnénk indulni és meg akarjuk védeni a címünket!

 

Büntetőszagú volt

 

A divízió II-ben is volt miért rágniuk a körmüket a nézőknek és a játékosoknak is, hiszen valóban a másodosztály két legjobb csapata a Leverton és a Botafogo mérte össze erejét a fináléban. Mindkét gárda megfontoltan és taktikusan próbálta áttörni a másik védelmét. A vezetést a korábban Asztalon Villaként ismert Leverton szerezte meg, viszont a válasz nem maradt el, sőt a fordítás sem, hiszen a Bota folyamatosan nyomás alatt tartotta ellenfelét, így egy védelem hibát, valamint egy gyors kontrát kihasználva már 2-1 állt az eredményjelzőn. A félidőt jelző sípszó előtt azonban a sötétmezes Leverton egalizált, amellyel egyelőre úgy nézett ki, hogy a nap harmadik találkozóján is hatméteresek fognak dönteni. A második játékrészben a Botafogo tovább presszionált, amelynek eredménye két újabb találat volt, így 4-2-vel már nehezebb helyzetbe került a korábban Asztalon Villaként ismert alakulat. A találkozó vége felé több ziccert is remekül védett mindkét hálóőr, ám egyértelműen a nagyobb helyzeteket a góllövési kényszerben játszó Leverton hagyta ki, de a vége felé sikerült egy találatosra módosították hátrányukat egy szabadrúgásgóllal. A végére már vészkapus bevetésével próbálkozott az angol fantázianévvel szereplő gárda, ám ez nem volt elég az egyenlítéshez, így maradt a 4-3, amellyel a Botafogo lett a divízió II. bajnoka.

Nagyon örülök ennek a sikernek, hiszen nem úgy vágtunk neki a másodosztálynak, hogy megnyerjük – emlékezett vissza Papp Bence, a Botafogo csapatkapitánya. – Az volt a célunk, hogy egy masszív csapat legyünk és a csoportunkból továbbjussunk. Viszont amikor a kvartettünkből továbbmentünk, majd megvertük a Pinathinaikoszt, utána úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk és az aranyig meg sem állunk. A meccs végén egy kicsit meleg volt a pite, hiszen közel álltunk a hat halmozott szabálytalansághoz is.  Mióta a srácokkal együtt játszunk, nagyon sokszor mi dominálunk, ez után kiengedünk és alábbhagy egy kicsit a koncentrációnk, de ezúttal ez most nem ütött vissza és nem tudott egyenlíteni az ellenfél, mint az elődöntőben. A szezon végére jó csapattá álltunk össze, jövőre pedig még erősíteni fogunk és a divízió I-ben indulunk. Nagyon nagy lökést adott nekünk, hogy a Futsal Kupában az A-MEN-t kiejtettük, és ez sajnos visszaütött a középdöntőben, mert egy kicsit túl magabiztosak voltunk, de a Buzánszky Kupára mindenképp egy óriási motivációt adott.

 

Kezükben a jogar

 

Vajon két év után ismét duplázni tud a Sportkomm FC? Ez volt a legnagyobb kérdés az első osztály döntője előtt, hiszen a fehérmezes alakulatnak a legutóbbi ezüstérmes HANGOVER-t kellett volna legyűrnie. A SKFC be is kezdett és az elején gyakorlatilag iskolajátékkal gyorsan 3-0-s előnyt épített fel magának. Kékmezes ellenfelük nehezen tudott helyzeteket kialakítani, szépítőtalálatukat is egy büntetőből szerezték. Az első félidőben viszont tovább hengerelt a Sportkomm és két pontrúgással (egy szöglet, egy hatméteres) már 5-1-re vezettek. Azonban ekkorra már több szabálytalanság is volt, illetve a két büntető miatt is parázs hangulat alakult ki a két gárda szurkolótábora között. A fordulás után már kiegyenlítettebb lett a találkozó, ám a tüzes légkör megmaradt. A HANGOVER még a második játékrész elején 5-2-re módosította az állást, de egy újabb bekapott gól után már szinte el is dőlt az összecsapás végkimenetele: 6-2. Az utolsó szó jogán azonban a kékmezes gárda még egyszer bevette a Sportkomm kapuját, ám ezúttal sem sikerült nekik elhódítani nekik az aranyérmet.

Eléggé deja vu érzésem van, mert 2 éve is dupláztunk, akkor a Kozma Kupát és a divízió II-t nyertük meg – elevenítette fel a korábbi sikereket Sebestyén Zsolt, a SKFC csapatkapitánya. – Fáradtak lettünk a találkozó végére. Én inkább fejben a többiek pedig fizikálisan. Szerencsére itt kijött a lépés nekünk, hiszen a csapatunkban is csak két futsalos van, így rendes labdával olyan volt, mintha hazai pályán játszottunk volna. Sokat számított az, hogy az elődöntőből továbbjutottunk, ráadásul a címvédőt kiejtve, azon a meccsen ráadásul épphogy ki tudtunk állni, de hősiesen kivédekeztük az összecsapást. Próbáltunk taktikailag is jobban odafigyelni, nemcsak egyéni megmozdulásokra hagyatkozni, és vagy találni egy gólt, vagy a vak szerencsére bízni. Az utóbbi jött be. Reméljük, hogy jövőre sikerül a dupla címvédés.

A tornáról készült összes képet itt tekinthetitek meg. 

Fotók: Jászay László, Kovács Róbert, Makranczi László

Végeredmény:

Kozma Mihály Futsal Cup:

1. Lilla bár-Sportkomm FC
2. F.C. Strikaz
3. AEK aTehén
4. Botafogo FC

Buzánszky Kupa:

Divízió III.:

1. Meztelen Diplomaták '13
2. Botláb FC
3. FC MohiKanok és BDSRSTNT FC (megosztott harmadik hely)

Divízió II.:

1. Botafogo FC
2. Leverton
3. Black Steed's Land
4. Meccsetnyer United

Divízió I.:

1. Lilla bár-Sportkomm FC
2. HANGOVER
3. A-MEN és FC FiladelFila (megosztott harmadik hely)